Skip to main content

Svakodnevno smo u kontaktu sa stotinama informacija koje nas na mnogobrojne načine savetuju kako da rešavamo izazove, probleme u svakodnevnom žitotu. Razni blogovi nas edukuju o odabiru najhranjivijih namirnica, termičkoj obradi hrane, opremanju i dekorisanju mesta za život, izboru profesija, partnera, letovališta i zimovališta, o prijateljstvu, roditeljstvu, načinu komunikacije sa okruženjem….. I mi to sve redovno uz jutarnju kafu, u gradskom prevozu, na pauzama na poslu ili uveče pred spavanje čitamo, usvajamo, po nekada i primenjujemo. Ipak nam se čini da se stalno vrtimo u krug. Često nas pogađa osećaj frustracije zbog nemoći koju osećamo da promenimo životne okolnosti. Osećamo se i zaglavljeni u iznova istim situacijama koje se neprekidno ponavljaju. Čini nam se da nam je svaki dan isti dan i da često smo u poziciji da činimo stvari koje nam ne predstavljaju zadovoljstvo.

Za naš lični napredak potrebna su samo ova 3 pitanja:

 

  1. Gde hoću da budem?
  2. Zašto već nisam tamo?
  3. Kako da prevaziđem tu prepreku?

 

Jednostavno zar ne? Vrlo jednostavna i jasna pitanja.

A kada ste ih sami sebi zadnji put postavili?

Đavo se krije u malim stvarima i ova pitanja su klasičan pokazatelj ove istine.

Živimo brzo, toliko stvari tokom dana treba da pokrijemo da i ne zastanemo da se zapitamo.

 

Ova pitanja će pomoći da se brzo definiše sledeća akcija koja treba da se preduzme.

 

A definisanje prvog sledećeg koraka je sve što je neophodno da nastavite da se krećete u željenom pravcu.

 

Naučno je dokazano da tokom jednog dana čovek ima 60-70.000 misli. 90% su iste misli koje se ponavljaju svakoga dana. Oko 70% su u pitanju negativne misli.

 

Iste misli vode do istih izbora,

Isti izbori vode do istog ponašanja,

Ista ponašanja stvaraju ista iskustva,

Ista iskustva stvaraju iste emocije,

I te emocije utiču i stvaraju iste misli.

 

Naša biologija, naši neurosklopovi i naša genetička ekspresija uvek je podređena našim mislima, kako postupate i kako se osećate. I to kako mislite, postupate i osećate se zove VAŠA LIČNOST.

Vaša ličnost stvara vašu ličnu stvarnost. I to je to….svaki dan je isti dan, sa istim mislima, izborima ponašanjima, iskustvima i emocijma koje proizilaze.

 

Da malo bliže pojasnim. Vaša sadašnja ličnost zvana Vi stvorila je vašu ličnu stvarnost zvanu Vaš život. Dakle ne vaši roditelji, bivši i sadašnji partner, deca, posao. Sami stvarate svoj život. Pa ako vaša ličnost stvara vašu ličnu stvarnost i vi želite da stvorite jednu novu ličnu stvarnost, nov život ili poboljšate postojeći, to znači da morate da promenite KO STE, morate da promenite svoju ličnost. To je prvi proces promene koji će dovesti do trajnih rezultata, a ne do jo jo efekta.

Morate početi želeti da razmišljate šta je to o čemu mislite tokom dana. Morate postati svesni svojih nesvesnih navika i izmeniti ih. Onda morate pogledati svoje emocije koje vas drže vezanim za prošlost. Morate odlučiti želite li tu prošlost i te emocije u vašoj budućnosti. Pitajte se: „Pripadaju li te emocije mojoj budućnosti?“

Najveće probleme koje sam uvidela iz iskustva je što veliki broj ljudi pokušava stvoriti novi život, novu ličnu stvarnost kao ista osoba. To ne ide. Doslovno, zaista morate postati neko drugi.

U neuronima postoji načelo koje kaže da neuroni koji se zajedno aktiviraju, zajedno se i umerežuju. Ako stalno mislite iste misli, ako radite ono što ste radili, ako demonstrirate ista ponašanja, ona dovode do istih iskustava utisnutih u iste mreže neurona, u isti obrazac, a sve dovodi do poznatog osećaja zvanog Vi i to činite godinama.

 

ISTO PONAŠANJE    →     ISTA ISKUSTVA     →     OBRASCI U MOZGU      →    POZNATI OSEĆAJ ZVANI VI

 

To stalno aktiviranje i umrežavanje u mozgu stvara vrlo ograničen potpis i taj potpis postaje vaš indentitet, vaša ličnost. Do otprilike 30 godine ta reprodukcija stvara isti nivo uma, postajemo kutija automackih reakcija, uverenja koja postaju kao podsvesni kompjuterski program. Kada iznova i iznova koristimo isti program, kompjuter pravi softver da možemo to raditi automaciki.

I onda dolazimo u MAT POZICIJU. 95% našeg svakodnevnog ja, ukoliko želimo promenu je potrebno da se promeni. Koliku šansu ima onih jadnih 5% da to učini? Skoro nikakvu. Zato ogroman broj populacije nesvestan potrebe za mentalnom higijenom tavori u nečemu što se pre može nazvati preživljavanje nego život. Svakodnevna nezadovoljstva se stavljaju pod tepih, kriju od samih sebe sa nadom da će nestati, ispariti bez potrebe da se reše. Tako dolazi do onih momenata kada „kap prelije čašu“, tako dolazi do toga da smo nacija bromazepama koja utupljuje svoja osećanja, tako postajemo žitelji planete Zemlje koji utehu traže u lakšim i težim drogma, tome učimo i naše potomke, jer je globalno a naročito balkansko uverenje da je sasvim ok posvećivati se fizičkom izgledu ali je bacanje novca i vremena ulagati u mentalno zdravlje.

 

Mnogi se opredeljuju da promenu koju iželjkuju traže u pozitivnim afirmacijama. „Dobro jutro lepotice“ je jedan od onih koje je lansirala svojevremeno Ruška Jakić. „Ja sam srećan/na, zrdav/va, ispunjena….svet je divno mesto, imam puno izbora u životu…“ – sve afirmacije zaista su više nego korisne i poželjne, no problem se javlja što naše telo ima memorisani kod i tih 5% kroz afirmacije nikada ne probije u moždano stablo jer su UM I TELO suprostavljeni.

I kako dalje….

 

Nove misli          Nove informacije koje vode do novog

Načina razmišljanja          koje vodi do novih izbora, a novi

Izbori kada se primene vode do novih ponašanja, a nova

Ponašanja do novih iskustava, a nova

Iskustva dovode do novih osećanja i emocija, a ta nova

Osećanja i emocije nadahnu NOVE MISLI = EVOLUCIJA

 

Zapamtite:

Naše misli su sa mozgom arhiva prošlosti.

Misli su jezik mozga.

Osećaji su jezik tela.

 

Da će biti lako, neće. Razvoj boli. Napredak boli. I zub boli kada raste, dok ne izraste, a onda je koristan i služi ceo život ukoliko ga negujemo i održavamo!

 

Možete pokušati sami, ali bolje je u društvu i stalnoj podršci.

Dođite da rastemo zajedno !

 

dr Katarina Stojanović

autor programa Mind Up