Skip to main content

Kako otpustiti negativne emocije?

Svaki put kada zapitajte sebe: „Da li želim ovo osećanje i stanje?“ – i odgovor je NE, u vama su emocije koje su u tom trenutku nekorisne, blokirajiće i negativne za vas.

Ne kažem da svi znaju da nema osećanja bez telesnog doživljaja, odnosno telesnih simptoma. Ali to je tako! Svako osećanje manifestuje se istovremeno na tri nivoa:

✅Telesnom – u vidu telesnih senzacija (na primer: ubrzan puls, promene u disanju, vrući talasi i sl.)

✅Emocionalnom – osećaj uzbuđenja koji se doživljava kao prijatan ili neprijatan

✅Mentalnom – misli, mentalne predstave (imaginacija), uverenja

Mi često znamo da blokiramo svoje osećaje, emocije, kako se to u narodu kaže: „da ih stavimo pod tepih“.

Međutim to je kratkog daha. Nema da može da potraje dugo. Kada se pod tepihom nakupi sadržaja, čak i potpuno beznačajni događaji ( trigeri) znaju da budu kap koja prelije času.

I kako da se oslobodimo negativnih emocija?

Caka je što su emocije u najvećem broju slučajeva automacke (podsvesne) a ne svesne radnje. Naš zadatak je da je osvestimo. Dakle kada osetimo da se ne osećamo dobro evo rešenja u par koraka:

  1. Ako je ikako moguće bilo bi korisno da napustite prostor u kome ste. Makar izađite na terasu, a najbolje bi bilo da malo izađete u šetnju. Promenom okruženja lakše možemo razmišljati bistre, hladne glave.
  2. Dišite. Udahnite, držite par sekundi i duže vreme izdišute vazduh. Pažnja neka vam neko vreme bude posvećena disanju.
  3. Prepoznajete telesnu manifestaciju emocije. Da li vam je neki mišić u telu stegnut, imate li neprijatan osećaj u stomaku ili možda i ne možete duboko da udahnete. Opustite se, koliko je moguće u datoj situaciji.
  4. Prepoznajete emociju koje imate. E sad tu može da bude zez, jer velika većina ljudi zapravo često i ne zna šta oseća tačno. Zato vam u nastavku dajem točak emocija.

Udubite se u njega. Možete primetiti da kada osećate bes, da možda zapravo osećate ljutnju, frustriranosti, ogorčenost, izdaju, srdžbu… Ili kada mislite da osećate tugu, možda ustvari osećate odbačenost, nemoć, očaj, posramljenost…ili kada ste uplašeni, možda ste zapravo preplašeni, nesigurni, zabrinuti…

Kada prepoznate svoju emociju koje želite da se rešite, zapitajte se koja misao iz nje proizilazi. Koje misli vam se vrzmaju po glavi dok se tako osećate. Kada prepoznate tu misao ili misli izgovorite ih naglas ili još bolje zapišite, tipa:

Moj šef me zaista mrzi.

Moje dete je totalni promašaj.

Moj supružnik je moja najveća greška.

Nikada mi neće biti dobro.

U ovoj državi nikada neće biti bolje.

Za mene nema nikada pravde.

Nikada neću uspeti.

…….

A onda postavite sebi ova tri pitanja:

  1. Da li je to istina?
  2. Možete li apsolutno 100% biti sigurni da je to istina?
  3. Kako reagujete kada veruje u tu misao?
  4. Ko biste bili bez te misli? Kako biste se osećali bez te misli?

Nije lako znam, ali kada se istrenirate u ovoj radnji, ono što je teško na početku postane lako.

Naš zadatak kroz ove korake je zapravo da svoj um izvučemo iz iracionalnog, podsvesnog u racionalno, gde će iznaći rešenje za kako dalje. Kojim koracima ka svetlosti?

Ove i još mnogobrojne druge tehnike koje imaju zadatak samospoznaje, upravljanja svojim stanjima – emocijama i mislima izučavaju se kroz NLP edukacije ili individualne i grupne coaching procese.

Mentalna higijena i emotivna pismenost su preduslov dobrog, dugog i kvalitetnog života. Mislite o tome.

 

dr Katarina Stojanović

NLP trener i coach

Autor MindUp programa