Skip to main content

⁉️Da li ste ikada razmišljali o tome kako se vaši lični stavovi formiraju?

⁉️Da li su oni rezultat vašeg iskustva, okruženja ili nečeg dubljeg?

⁉️Čine li tvoji stavovi tvoj život srećnim i ispunjenim zadovoljstvom ili iscrpljujućim, često ispunjenim aksioznošću, teskobom…

Kažu da se stavovi FORMIRAJU preko:

1.Ličnih iskustva: lična iskustva, bilo pozitivna ili negativna, imaju snažan uticaj na formiranje stavova. Ono što neko doživi može oblikovati njihov pogled na određenu temu.

2. Uverenja i vrednosti: prethodna uverenja i moralne vrednosti igraju ključnu ulogu u formiranju stavova. Ljudi su skloni podržati ili odbaciti ideje koje se podudaraju s njihovim temeljnim uverenjima.

3.Društvena i kulturna okolina: društvo u kojem živimo, zajedno s kulturnim normama i vrednostima, oblikuje naše stavove. Ono što se smatra prihvatljivim ili neprihvatljivim može uticati na naše mišljenje.

4.Autoriteti i uticajne osobe: stavovi se mogu oblikovati putem uticaja autoriteta, kao što su roditelji, učitelji, vođe ili javne osobe. Njihova mišljenja mogu imati snažan uticaj na naše vlastite stavove.

5.Grupna dinamika: pripadnost određenoj društvenoj skupini može oblikovati naše stavove kako bismo se uklopili ili identifkovali sa tom grupom. Grupni pritisak može uticati na to kako razmišljamo o određenim temama.

6.Razgovor i debata: rasprava s drugima i izlaganje različitim argumentima može izazvati promjenu u stavovima. Sučeljavanje s različitim perspektivama može potaknuti dublje razumijevanje i revalorizaciju vlastitih stavova.

7.Emocionalna privlačnost: stavovi se često formiraju na temelju emocionalne privlačnosti prema određenim idejama ili osobama. Emocije mogu igrati značajnu ulogu u odlučivanju šta podržavamo ili ne podržavamo.

 

Zapamtite da je proces formiranja stavova složen i da razni faktori mogu delovati istovremeno. Stavovi se mogu razvijati postepeno ili brzo, u zavisnosti od situacije i ličnih karakteristika.

Ono što je ključno je sledeće:

Zastanite na trenutak i zapitajte se da li postižete ono što želite u životu?

Da li kada postižete to činite sa lakoćom ili teskobom?

Koliko procentualno stvari koje želite postignete?

Ako vam se čini da je procenat mali, da možete i želite mnogo više od onoga što vam se ostvaruje, onoga što za sada dobijate od života – vreme je da dobro razmislite o promeni stavova koje imate.

Definisati koje stavove treba da promenite, kao i proces promene nije lak, ali nije ni nemoguć.

Taj proces zahteva sistematično upoznavanje sebe, percepcije doživljaja stvarnosti, istorije stvaranja uverenja i vrednosti.

To podrazumeva posvećenost.

Ali verujete mi vredan je toga!

Donosi životnu radost i ispunjenost jer živimo živote koje smo zamislili a ne koji nam se igrom slučaja dodeljeni.

Živimo ono što MI želimo a ne ono što drugi su zamislili da naš život treba da bude.

Živimo punim plućima, sigurni da život nismo samo preživeli, već i proživeli.

I to možemo sami, zaista možemo.

No lakše je kada to radimo uz podršku, jer kako kaže ona izreka:

Sami možda možemo brže, ali zajedno stižemo dalje.

A u ovom procesu je presudno da odemo što dalje.

Tako da, ako veruješ da tvoj život može biti bolji, želiš da učiniš nešto povodom toga i veruješ da ti je podrška potrebna, tu smo za tebe ❤️

 

dr Katarina Stojanović

NLP trener i coach

Autor program MindUp