Skip to main content

Ako se osećate loše, nemojte se osećati usamljeno. Imajte na umu da mnogi ljudi prolaze kroz slična iskustva, i da postoje načini da se osećate bolje.

Loše se osećamo kada neke naše potrebe nisu zadovoljene…

  1. Ključan momenat izlaska iz osećanja lošeg stanja je da indentifikujte razlog: Pokušajte da identifikujete zašto se osećate loše. Da li postoji neki specifičan razlog, događaj ili situacija koja je prouzrokovala to osećanje? Razmislite o tome šta možete da uradite da biste rešili problem.
  2. Govorite o svojim osećanjima: Razgovor sa prijateljem ili članom porodice može biti koristan. Pokušajte da otvoreno razgovarate o svojim osećanjima, jer to može pomoći da se osećate bolje.
  3. Vežbanje: Fizička aktivnost može pomoći da se oslobodite napetosti i poboljšate raspoloženje. Možete probati neku laganu aktivnost kao što je šetnja ili trčanje, ili se priključiti nekoj sportskoj aktivnosti.
  4. Radite nešto što volite: Ako se osećate loše, pokušajte da uradite nešto što inače volite, kao što je gledanje filma, čitanje knjige ili slušanje muzike.
  5. Meditacija i opuštanje: Pokušajte da meditirate ili radite vežbe opuštanja. Ovo može pomoći da smirite um i opustite telo.
  6. Pišite: Pisanje dnevnika ili beleženje svojih misli i osećanja može pomoći da se izrazite i olakšate napetost.
  7. Radite na hobiju: Rad na nekom kreativnom projektu, kao što su slikanje, pisanje ili pravljenje nakita, može pomoći da se usredsredite na nešto pozitivno i umanjite stres.
  8. Isprobajte nešto novo: Isprobajte neku novu aktivnost koja vas zanima. To može biti novi hobi, sport ili kulturna aktivnost. Ovo može pomoći da se osećate pozitivnije i dati vam novu perspektivu.
  9. Pronađite podršku: Ako se osećate usamljeno ili neshvaćeno, možda biste želeli da se obratite grupi za podršku, terapeutu ili coach-u. Ovi izvori podrške mogu pomoći da se osećate manje usamljeno i pružiti vam alate za suočavanje sa teškim emocijama.
  10. Uživajte u malim stvarima: Ponekad se osećamo loše jer smo fokusirani samo na probleme i neprimećujemo male stvari koje nas čine srećnim. Pokušajte da se fokusirate na male stvari koje vam donose radost, poput šetnje psa, gledanja zalaska sunca ili omiljene hrane.

Ako se osećanje loše nastavi ili postane ozbiljno, nemojte se ustručavati da potražite profesionalnu pomoć.

NLP coaching je proces u kome se radi na prepoznavanju emocija, situacija u kojima se klijent nalazi kao i željenih stanja i ciljeva. Kroz razvoj i otkrivanje resursa i sposobnosti, menjaju se i mogućnosti i percepcija – što dovodi do boljeg unutrašnjeg stanja i povećanja motivacije i želje za promenom i realizacijom konkretno postavljenih ciljeva koja dovodi do izuzetnog poboljšanja kvaliteta života klijenta.

Pri donošenju odluke da li da se obratite za stručnu pomoć, razmislite o sledećem:

Za rešenje problema, moramo prestati razmišljati na onaj način kao kada je problem nastao.

Ne možemo rešiti probleme na isti način na koji smo ih stvorili.

Ako ne rešavamo problem, dovodimo do njegovog povećanja, jer on neće sam nestati.

Pogrešno definisan problem vodi do pogrešnog rešenja.

 

dr Katarina Stojanović

NLP Trainer & Coach IANLP

Autor programa MindUp