Skip to main content

Možete li zamisliti kakav bi vaš život bio kada bi se vaše želje ostvarivale? Odličan? Fenomenalan? Apsolutno fantastičan?

Želite li naučiti kako ostvariti svoje želje?

Pročitajte ovaj blog do kraja i znam da ćete biti na putu ostvarenja vaših snova!

Kao dete i devojka sam imala na hiljade želja. Na nekima od tih želja sam radila, neke su se ostvarile, a ipak većina nije. Činilo mi se da mnoge od tih neostvarenih su mi bile baš važne, pa kada bih posle nekog vremena odustajala od njih jer je postalo i previše zahtevno ili kada bih iscrpela sve svoje znane resurse i predala se – osećala bih se loše. Osećala bih se da sam omanula. Da sam pihtijasta masa koja neistrajno odustaje od stvari koje su joj važne. Osećala sam grizu savesti…. Sećam se da već tu pri kraju fakulteta se počela voditi mišlju: Kako vi bilo strava kada bih postojao univerzalni recept za ostvarenje svih želja!

Dosta vode je prošlo ispod savskog mosta dok nisam savladala tu tehniku, koju ću rado danas podeliti sa vama.

I kao što rekoh vremenom moj najveći cilj je bio da naučim kako da ostvarujem sve svoje ciljeve. Došla i do spoznaje da one želje koje su mi baš vredne su zapravo ciljevi.

Kako bih to razumeli, moramo prvo shvatiti gde se ono JA trenutno nalazi.

Kada sam saznala za metodologiju zvanu NLN (NEURO-LOGIČKI NIVOI) koja nam pomaže da analiziramo život i situacije koje nam se dešavaju kroz piramidalnu mapu, ostvarivanje ciljeva je postalo lako.

Verovatno sada ovo mnogima deluje apstraktno, konfuzno ili pomalo ludo, ali verujte mi, ustvari GARANTUJEM vam, da će ovo biti najvrednije informacije koje ćete pročitati do sada (čitajte x2 i x3 i x10 ako treba).

Kada svoj život sagledamo iz različitih perspektiva, dolazimo do logičkih zaključaka o tome šta menjati u našem unutrašnjem ili spoljašnjem svetu zarad određenog cilja. To znači da analiziramo naše svesno i nesvesno sa određenim pitanjima koja ćemo videti u nastavku teksta, ali prvo pogledaj sliku.

SISTEM – ko još?

Određuje tvoje mesto u svetu jer imaš viziju u kakvom sistemu želiš živeti. Uglavnom se radi o profesionalnoj orijentaciji, verskoj pripadnosti, društvenom ili porodičnom sistemu. Pitanje ko još ili gde pripadam određuje naš identitet u jednom od sistema.

IDENTITET – ko?

Gradi sve niže nivoe koji nam daju sliku o sebi u jednom od sistema, što nam daje model ličnosti. Pitanja poput „ko sam ja“ ili „kako bih opisao sebe“ nam pomažu da shvatimo kakva osoba želimo postati.

VREDNOSTI I UVERENJA – zašto?

Svi tvoji strahovi, verovanja, vrednosti, uverenja su osnovni kriterijumi za delovanje svesnog i nesvesnog, jer su oni stvarni motivi čoveka. Verovatno jedno od najtežih pitanja koje možemo postaviti umu je zašto nam je nešto važno da uradimo i budemo osoba kakva želimo.

SPOSOBNOSTI I STRATEGIJE – kako?

Jedan od najvažnijih nivoa koji stvara akcioni korak i pretvara naše sposobnosti u navike koje se vremenom premeste iz svesnog u nesvesno (primetićete da je nivo na samoj granici). Sa pitanjem „KAKO?“ kreira se strategija za ostvarivanje određenog cilja koji želi naš identitet.

PONAŠANJE – šta?

Ovaj nivo se odnosi na sve spoljašnje radnje koje su prouzrokovane nivoima iznad. To znači da ovde kreiramo naše reakcije i postupke u spoljašnjem ili unutrašnjem svetu. Zbog njih preduzimamo akcione korake jer znamo šta radimo.

OKRUŽENJE – gde? kada?

Najniži nivo NLN-a koji utiče na čoveka kroz spoljašnje faktore (ljudi, mesto, vreme). Naša eksterna čula nam daju odgovore na pitanja gde, kada, ko, sa kim… Okruženje često zna da bude glavna karika promene identiteta kada ne dolazi sa vrha.

Sada predlažem da uzmete papir i olovku, odgovorite na ova pitanja kako bi saznali gde se trenutno nalazite.

Potom napišite sebi šta je ono što želite umesto toga. Opet krenite od sistema ka okruženju.

Kako vam se čini?

Da li sada deluje jasnije pozicija gde je vaše JA trenutno, a gde želite da budete?

Koje su strategije, veštine koje su vam potrebne i resursi za ostvarivanje?

Koliko je vaš cilj u skladu sa vašim vrednostima, uverenjima i indentitetom?

Koji sebi rok dajete za ostvarenje?

Koji je vaš prvi korak?

 

 

dr Katarina Stojanović

NLP trener i coach

Autor programa MindUp