Skip to main content

Toliko smo puta čuli da je stres jedan od vodećih uzroka nekih bolesti modenog doba, a i sami smo svesni toga i umemo intiuitivno da prepoznamo kada i kako povećan stes škodi našem organizmu. Stres je reakcija na pritisak, to je loša reakcija organizma na neki događaj, situaciju, nesipunjena očekivanja koja imamo sami od sebe ili koja drugi imaju od nas.  On može biti uzročnik somatskih bolesti različite težine i intenziteta, od gojaznosti, glavobolje, do kardiovaskularnih bolesti, slabljenja imunog odgovora organizma, bolesti digestivnog trakta i drugih. Druga strana medalje su emocionalno-psihološke smetnje koje može prouzrokovati: nesanice, uznemirenost, osećaja tuge i krivice pa čak i anksioznosti i depresije, ukoliko je već prešao u hronični stres.

Sve ovo zvuči prilično uznemirujuće međutim ono na šta možemo da utičemo, pored toga da minimiziramo stres, jeste i to kako reagujemo na njega, odnosno gde i kako ga se možemo osloboditi.

Opuštanje u prirodi -Prva asocijacija na adekvatno mesto na kom je najbolje oslobađati se stresa, uvek je priroda. Prioroda nam pruža i ono što nismo svesni da nam je potrebno. Priroda je mesto odakle smo potekli i kojem uvek treba da se vraćamo ukoliko želimo da se osećamo povezanijim sa sobom, svojim mislima i osećanjima pa i sa svojim korenima. Obična šetnja u prirodi, meditacija na otvorenom ili vežbe disanja su nešto što uvek može da nam pomogne, samo ako imamo malo volje i motivacije da se pokremo i izađemo napolje. Zato je jako korisno povremeno odlaziti na organizovana “resetovanja” u prirodu, kao što je recimo NLP retreat. Na takvim događajima, upriličenim od strane lica stručnih za sprovođenje tehnika NLP-a kojima se možemo osloboditi stresa, možete svom telu, umu i duši obezbediti odmor i uspostavljanje preko potrebnog balansa. Na retreat-u te tehnike možete koristiti  više dana za redom, u tačno određenom delu dana, u koherentnoj grupi ljudi koji su tu sa istim ciljem, sa eventulano dodatnim propratnim zabavnim sadržajima, čime postižete još veće benefite.

NLP tehnike za smanjenje stresa: NLP nas uči kako da komuniciramo sa sobom i sa drugima kako bismo došli do željenog ishoda. Postoji dosta tehnika koje se mogu primeniti na smanjenje stresa a pomenućemo samo neke od njih. Jedna od tih tehnika se naziva tehnika perceptualnih pozicija, kojom razvijamo sposobnost da situaciju ili događaj sagledamo iz više različitih uglova i na taj način umanjimo negativan efekat koji nam prouzrokuje. Postoji i tehnika pod nazivom sidrenje, koja nas uči kako da povratimo svoje dobro, resursno stanje i raspoloženje. Takođe tehnika preuokviravanja odlično pomaže da stresnim situacijama promenimo značenje ili kontekst koji imaju i tako ih minimiziramo.

Cilj borbe sa stresom je da svim spoljašnjim ili unutrašnjim faktorima koji nas iscrpljuju promenimo lična značenja kojim ih bojimo i smanjimo moć koju im dajemo da upravljaju nama i našim osećanjima. Kao što smo rekli, stres je teško potpuno izbeći, međutim kombinacija koju pruža NLP retreat, odnosno relaksacija u prirodi i NLP tehnike je dobitna kombinacija za rebalans duha i tela.

Pridružite nam se putu pomene i oslobađanja od stresa. Vaša dobrobit je naša misija, vi zaslužujete pažnju, podršku i okrepljenje koju vam ovakvo putovanje može doneti. Opustite i prepustite se magičnoj prirodi uz sjajnu društvo i inspirativnu NLP edukaciju!

 

Jovana Pendić Ignjatović

Diplomirani ekonomista

NLP Master

InfinitUm koautor i edukator