Skip to main content

Saveti psihologa

 

Kako se pripemiti za školu ?

 

Dobre navike, formirane u mladosti su ono što vas razlikuje od drugih. – Aristotel

 

Sredina je avgusta. Leto se približava kraju. Trebalo bi misliti na početak školske godine, na jesen, na septembar, na knjige, sveske i školske zadatke. Na ponovno uspostavljanje dnevne rutine, lektiru, časove, dodatne časove, engleski, balet, treninge….koliko obaveza. A neki od nas su još uvek na moru, negde daleko od svega. I tome se, eto, približava kraj. Dani su sve kraći. Još jedna jesen stiže.

Nije neobično ako nam kraj leta donosi osećaje letargičnosti, nelagodnosti, uznemirenosti, čak i tuge. Prirodno je, starimo; još jedan prirodni ciklus se završava, svet oko nas prolazi svoj vrhunac i uranja u svoj zalazak. I novi krug. Svugde. To je prirodno. I obuhvata i nas i našu decu. Ulazimo u novi krug: deci i roditeljima predstoji novi školski ciklus, kraj letnjeg predaha i ponovno usklađivanje svojih i dečijih obaveza – deci prekidanje dugih letnjih igara i prelazak na rutinu koja, za početak zahteva da se imaju svakodnevne obaveze – rano buđenje, završavanje zadataka, manje igre i zabave, više rada, više stresa. Roditeljima – da ih u svemu tome podrže i ohrabre.

Nije lako.

A možda može da bude.

Kako ovo vreme tranzicije (često bolna reč), iskoristiti da se dete i roditelj pripremi za dalje: kako da se obrade sadržaji i emocije, da se shvate eventualni problemi i da se iz svega toga nauči nešto novo ? Ne, nije dramatično, ali opet, valja se osvrnuti iza sebe da bi se pogledalo unapred i dobro se pripremlo za ono što nas čeka. Često se bojimo, ali iza ugla nas najčešće čeka radost novog.

Šta raditi sa decom:

Prihvatite njihove emocije: ok je da si tužan/na što se leto završava – hajde da razgovaramo o tome. Šta ti je bilo najlepše tokom leta ? Šta ti je prijalo ? Čega ćeš se sećati ? Šta će ti (najviše) nedostajati?  Šta ćeš sve novo dobiti polaskom u školu ? Šta te plaši, a šta te raduje ? Ništa nije crno-belo, mada u momentima kada smo uznemireni, sve može da izgleda tako. Razmrsite konce: pričajte i vi deci: kako ste se osećali kada ste kretali u školu, šta vas je mučilo, šta radovalo, kako je to izgledalo iz Vašeg ugla……šta ste Vi dobro dobili kretanjem u novi razred, novu školu, čega ste se pribojavali…..ohrabrite dijalog, pokažite da je nelagodnost pred novim izazovima prirodna i na taj način ćete ohrabriti i pripremiti svoje dete za nove zadatke i otvoriti ga za nova socijalna učenja.

Osmislite zajedno sa decom raznorazne igre. Igrajte se sa njima. Posebno obratite pažnju na igre koje će u svom sadržaju imati saznajnu notu: pretražite internet. Setite se igara koje znate: recimo, nekih koje će Vaše dete podsetiti na ono što već zna, recimo, na gradivo koje su prešli, (u zavisnosti od uzrasta): zanimljive geografije, kvizovi, „na slovo na slovo“ – bezbroj je mogućnosti. Ako ste napolju, osmislite različite pologone sa zadacima i slično. Ovde je bitno da se pohvali uspeh, i da igre ne budu previše kompetitivne. Važno je da se dete ohrabri i dobije uvid u to da dosta stvari već zna, a se stvari mogu saznavati na drugačije, zabavne načine. I, što je još važnije, da ste tu za njega/nju.

Napraviti male rituale: smisite neke zadatke za svaki dan koji će detetu dati osećaj sigurnisti i svakodnevnih rutina, osmislite nešto što Vama prija i što je specifično za Vas, Vaše dete i Vašu porodicu: za dobro jutro, za laku noć.

Osmislite sitne zadatke na svakodnevnom nivou i držite se plana. To može biti bilo šta što je vezano za kućne obaveze, a što će na neki način osigurati da dete usvoji rutinu i shvati da posvećivanje jednog manje-više kratkog vremenskog perioda na obavljanje zadatka može dovesti do osećanja istinskog ponosa i zadovoljstva (i usvajanja radnih navika). Svaki veliki put počinje prvim korakom.

Posvetitie makar 45 minuta dnevno čitanju. Od čitanja se može napravitii zabava za celu porodicu. U zavisnosti od uzrasta, može se osmisliti kratka pozorišna predstava inicirana radnjom knjige, pa se odigrati lutkicama u kutiji za cipele, radnja knjige se može slikati, pevati, crtati, igrati. A može se i samo užvati u toplini zajedništva, u majčinom ili očevom glasu dok detetu čita knjigu. I obrnuto.

Od kupovine školskog pripora napravite mali praznik: razgovarajte o nabavci, poterbama, bojama, radujete se novim stvarima i novim duženjima i drugarstvima koja će svakako izaći sa novom školskom godinom.

Vi možete da uverite dete da je spremno za novu školsku godinu i za nove stvari jedino ako ste Vi uvereni da to možete i da ste spremni. Sretan nam svima novi početak, samo napred !

Kroz MindUp radionice podrške roditeljstvu možete se upoznati sa drugačijim pristupima vašoj deci.

Prijavite se i prisustvujte radionicama podrške roditeljstvu kako biste manje efikasne metode vaspitanja i komunikacije sa svojom decom zamenili onim korisnim i usavršili svoje roditeljske veštine stvorivši toplu i voljenu porodicu.

Radionice podrške roditeljstvu

Danica Ćirić, diplomirani psiholog