Skip to main content

Kada verujemo u sebe, mi imamo ono što se zove – osećaj lične vrednosti. Osećaj lične vrednosti u našim glavama znači, jednostavno rečeno, da li smatramo da zaslužujemo sve lepo što u životu može da nam se desi ili što nam se već dešava ili ne. Možda vam deluje neverovatno i nemoguće da iko misli da ne zaslužuje sreću koju ima ili da nema pravo da se njoj nada.

Verujte mi, iznenadili biste se koliko ljudi ima takve misli.

U društvu pričamo drugima i sebi jedan scenario, ali kada smo sami isplivava ono u šta istinski verujemo. Uveče kada legnemo u krevet, ostanemo sa svojim mislima, prelistavamo dan za nama, tada sebi govorimo ono što istinski milsimo ili kada se iznerviramo i kada smo ljuti na sebe.

Razlog tome su naša uverenja koja su duboko skrivena u nama. Ona potiču iz raznih perioda našeg života, od najranijeg detinjstva, pa do sada. Preko njih smo mi formirali svoju ličnost, karakter i ponašamo se u skladu sa njima.

Kroz svoju edukaciju i rad sa ljudima, sam upoznala solidan broj ljudi, dovoljno hrabrih, koji su zarad želje za boljim i kvalitetnijim životom bili spremni da prestanu da se cenkaju sa sobom i krenuli u samospoznaju.

Kopanje po svojoj prošlosti, dovoljno duboko i istrajno je dovelo do niza otkrića, negativnih događaja, koji su nadovezani jedan na drugi,  činili da u sadašnjam momentu nemaju osećaj lične vrednosti. To su bili događaji iz vrtića, osnovne škole, sukobi sa vršnjacima, roditeljima – a sve posmatrano iz ugla deteta čija perepcija je u tom momentu bila vrlo ograničena.

Zapamtite – SEĆANJA SU VARLJIVA i plod su našeg trenutnog emotivnog stanja, naše trenutne spoznaje sveta i onoga što „vidimo“. Iz tih varljivih sećanja proizilaze uverenja i vrednosti koji oblikuju naš sadašni život.

Zbog toga u našem sadašnjem životu:

  • biramo da ostanemo na poslovima kojima nismo zadovoljni, koji nas ne ispirišu ili na kojima ne možemo napredovati,
  • biramo da ostajemo i ništa ne menjamo u vezama i bračnim zajednicama koje nas ne ispunjavaju,
  • očekijemo da nas drugi čine srećnim: naša deca, prijatelji i emotivni partneri –  a ne mi sami sebe,
  • biramo prijatelje koji negativno deluju na nas.

Zbog toga nismo spremni da se odvažimo da učinimo nešto što će promeniti život koji živimo iz straha od uspeha, verovali ili ne!

Pitanj sa početka glasi: Ko veruje u tebe, kada izgubiš veru u sebe?

Moje iskustvo je pokazalo da su to nama najbliži ljudi, porodica i prijatelji. A šta ako oni nemaju kapaciteta ni u sebe da veruju, a kamoli tebi da pomognu da vratiš veru u sebe?

Verovanja koja negujem, kojima sam posvećena i koja me vode ka osećaju lične vrednosti  su verovanja da je čovek  jedini odgovoran za sopstveni život i uspeh u njemu, da je naš život rezultat naših izbora i kao najvažnije – da čovek jedinu stvar koju ne može da promeni  je ona koju neće da prepozna i prizna.

Pozivam vas da prepoznate i sami sebi priznate da je promena nužna i jedina konstanta . Koliko god se borili protiv nje, ona je neizbežna – samo se postavlja pitanje kako ćete vi iz promena koje su stalne izaći:

  • kao osoba sa osećajem lične vrednosti koja izgrađuje svoj život i veruje da je ona tvorac svoje sudbine ili
  • kao osoba koju nose talasi promena, pa gde je izbace, izbaciće je.

NLP edukacija je način samospoznaje, otkrivanja svojih mogućnosti i vraćanja kormila života u svoje ruke.

Kroz NLP edukaciju ćete pomoći i sebi i drugima da veruju u sebe i kada izgube veru.

Kroz NLP edukaciju ćete se upoznati sa ljudima koji mogu biti oni koji će verovati i biti vam podrška kada izgubite veru u sebe.

Pridružite se hrabrim ljudima, da rastemo zajedno.

 

dr Katarina Stojanović

autor programa MindUp

NLP trener i coach IANLP